• BIST 100

    11012,65%0,39
  • DOLAR

    42,12% 0,07
  • EURO

    48,59% 0,43
  • GRAM ALTIN

    5432,84% 0,77
  • Ç. ALTIN

    8928,17% 0,88

Çevreciler, Dünya Çevre Günü öncesinde doğayı kirleticilerden temizledi

Türkiye’nin çevre gönüllüleri, 5 Haziran Dünya Çevre Gününü, Türkiye genelinde aynı anda düzenlenen doğayı kirleticilerden arındırma etkinliğiyle karşıladı.

5214 OKUNMA
TARİH: 5.06.2022 12:44
Son Güncelleme: 5.06.2022 12:44

Çevreciler, Dünya Çevre Günü öncesinde doğayı kirleticilerden temizledi

Türkiye’nin çevre gönüllüleri, 5 Haziran Dünya Çevre Gününü, Türkiye genelinde aynı anda düzenlenen doğayı kirleticilerden arındırma etkinliğiyle karşıladı.

ÇEVRE 5.06.2022 12:44:00 5214
Haberi Sesli Oku
Çevreciler, Dünya Çevre Günü öncesinde  doğayı kirleticilerden temizledi

Türkiye’nin çevre gönüllüleri, 5 Haziran Dünya Çevre Gününü, Türkiye genelinde aynı anda düzenlenen doğayı kirleticilerden arındırma etkinliğiyle karşıladı. Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında “Doğanın dengesini gözet; çevreni koru ve temiz tut” mottosuyla gerçekleştirilen etkinliğe başta izciler, sporcular, çocuklar ve gençler olmak üzere on binlerce çevre dostu katıldı. 


Doğa ile insan arasında bozulan dengenin yeniden tesisine katkı sağlamak için 22 yıldır faaliyetlerini sürdüren Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD), doğayı kirleticilerden arındırma etkinliği düzenledi. Türkiye Çevre Haftası çalışmalarına destek vermek ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü çöplerden arındırılmış tertemiz bir doğayla karşılamak amacıyla düzenlenen etkinlik, yüzlerce sivil toplum kuruluşunun desteğiyle Türkiye genelinde aynı anda gerçekleştirildi. On binlerce çevre dostunun katılımıyla saat 14.00’te başlayan etkinlik boyunca başta pet şişe, poşet, izmarit ve straforlar olmak doğada dönüşmesi zor olan atıklar ve kirleticiler toplanarak çevreye yönelik toplumsal farkındalığın artırılması hedeflendi.   

“Doğayla birlikte kendimizi kirletiyor, kendimizi temizliyoruz”
İstanbul Üsküdar’daki etkinlik alanında açıklamalarda bulunan ÇEKUD Başkanı Prof. Dr. Eyüp Debik, yapılan etkinlikle çevrenin kirleticilerden arındırmaya dikkat çekmeye çalıştıklarını belirterek, “Arındırmaya çalışıyoruz, çünkü doğada kendiliğinden oluşmayan basit bir çöpün dahi doğaya büyük yük olduğunun farkındayız. Doğada kendiliğinden oluşan atıklar organik şekilde zaten dönüşmektedir. Sözgelimi ağaçların dökülen yapraklarını ve dallarını, yeryüzünün gizli kahramanları mantarlar bertaraf ederek toprağa faydalı hale dönüştürmektedir. Önemli olan, doğanın dönüştüremeyeceği veya dönüştürürken çok zorlanacağı sanayi üretimi çöpleri, atıkları, kimyasalları doğaya atmamaktır. Artık herkes biliyor ki; bir plastik poşetin doğadaki tam ayrışması bin yılı bulabilmektedir. Ama poşet, pet şişe, izmarit, strafor gibi sanayi üretimi milyonlarca, milyarlarca atık doğaya yine de atılıyor. Esasında doğayla birlikte kendimizi de kirletmiş oluyoruz. Farkında olmalıyız; doğayı kirletirsek kendimizi kirletiyor, doğayı temiz tutarsak veya temizlersek kendimizi temizliyoruz” dedi. 

“Dünya Çevre Gününü doğayı kirleticilerden arındırarak karşılamak istedik”
Etkinliğin amacının 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü çöplerden arındırılmış tertemiz bir doğayla karşılamak, Türkiye Çevre Haftası çalışmalarına da destek vermek ve bu toprakları vatan bilen her bir bireyin bilinçli bir çevre dostu olmasına katkı sağlamak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Eyüp Debik, konuşmasını şöyle tamamladı:

 “Doğaya bıraktığımız her bir çöpün, her bir atığın çevreye zararının çok yüksek olduğunu ve sadece dünyamıza değil, ülkemize de gerek toplum sağlığı gerekse ekonomik açıdan ciddi bir yük getirdiğini aklımızdan hiçbir zaman çıkartmamalıyız. Bu sebeple, günlük hayatımızda kullandığımız ürünler sebebiyle oluşan atıkları rastgele çevreye atmayıp doğayı koruyacak yöntem ve metotları tercih etmeliyiz. Bu anlamda, umuyoruz ki düzenlediğimiz bu farkındalık hareketi, etrafa rastgele çöp atanların, çevreye duyarlı davranmayanların hatalarını anlamalarına katkı sağlar. Çevre dostlarıyla birlikte doğamızı bir gün öncesinden temizleyerek Dünya Çevre Gününü tertemiz şekilde karşılamayı hedefledik. Böylece, hem atıkların dönüşmesi için çabamızı, birlikte olma gücümüzü ortaya koyduk, hem de çevre bilinci ve temizlik ahlakının kültürümüzdeki yerini hatırladık ve hatırlattık. Dünyamız daha yaşanılabilir olması için biz her daim seferberiz. Sürdürülebilir gelecek için binlerce gönüllümüzle, Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde elimizden geldikçe doğamızı koruyacak; yeşil vatan, temiz vatan için bu tür seferberliklerimize devam edeceğiz.”

Türkiye genelinde gerçekleştirilen doğayı kirleticilerden arındırma etkinliği kapsamında toplanan atıklar geri dönüşüm merkezlerine teslim edildi. 

GTÜ Enerjisini Yeşile Dönüştürüyor

Balıkesir'de Cumhuriyet'e armağan 100. yıl ormanı

Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde tarımın geleceği masaya yatırıldı

AgeSA, müşterilerine ithafen tohum toplarını doğayla buluşturuyor

Atık Yönetiminde Geleceğin Teknolojileri 15-17 Şubat’ta Adana’da REWA Anatolia’da Sergilenecek

Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm İçin Yola Çıktık…

“BU ATIKLAR KOD YAZIYOR” PROJESİ 10 SINIFA ULAŞTI

İzocam, gelecekte daha yaşanabilir bir dünya için yalıtımın önemine dikkat çekti!

Mavi Gönüllüleri, Indigo Turtles projesi ile Caretta Caretta’ları Akdeniz’le buluşturmaya devam ediyor

Bir kıvılcım geleceğimizi yakmasın, ormanlarımız hep yaşasın!

2024, tarihteki en sıcak yıl olabilir

Doğaseverler “Tür Say” etkinliğinde buluştu

70 BİN ÇİFTÇİ İLE YERLİ ÜRETİMDE KÜRESEL BAŞARI

İzocam’ın “sıfır atık” hedefi tüm faaliyetlerinin merkezinde

İKLİM KRİZİNE DAİR EN SON GELİŞMELER MASAYA YATIRILDI

TEMA Vakfı’ndan Akbelen Nöbeti’ne Destek Ziyareti

HABERLER

Sancaktepe’de Lösemiye Umutla Dokunan Sergi: “Umut Varsa İyileşme de Vardır”

LÖSEV TAKIMI LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI’NDA KOŞTU

SİYAD Sancaktepe Şubesi’nde Görev Değişimi: Yeni Başkan Cengiz Dikmen Oldu

ADD Tuzla Şubesi “İlelebet Cumhuriyet” adlı resim sergisi düzenledi

LÖSEV’Lİ ÇOCUKLAR YENİ EĞİTİM YILINA COŞKUYLA MERHABA DEDİ

LÖSEV’DEN KOCAELİ VE SAKARYA’DA FARKINDALIK KORTEJİ

GOLDEN HOUR Işığın Altın Zamanında Bir Sanat Yolculuğu.

Küçük Yüreklerden Büyük Kahramanlık: Osmangazi İlkokulu’nda 29 Ekim Coşkusu

Anahtar Parti Sancaktepe’de Görev Değişimi

Ataşehir’de Cumhuriyetimizin 102. Yıl dönümü büyük coşkuyla kutlandı

Kaymakam Naif Yavuz, Bayraktarlab Robotik Kodlama Sınıfı’nın Açılışına Katıldı

Cumhuriyet’in 102. yılı, Çekmeköy’de büyük bir coşkuyla kutlandı

Sancaktepe'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mızın 102. yıl dönümü törenle kutlandı

“İlelebet Cumhuriyet” Sergisi Tuzla’da Açıldı

Sancaktepe İnönü Mahallesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkusu

  • Perşembe 17.6 ° / 15.4 ° false
  • Cuma 15.7 ° / 12.9 ° false
  • Cumartesi 18.8 ° / 14.8 ° Güneşli
Sancaktepe’de Lösemiye Umutla Dokunan Sergi: “Umut Varsa İyileşme de Vardır”
LÖSEV TAKIMI LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI’NDA KOŞTU
SİYAD Sancaktepe Şubesi’nde Görev Değişimi: Yeni Başkan Cengiz Dikmen Oldu
ADD Tuzla Şubesi “İlelebet Cumhuriyet” adlı resim sergisi düzenledi
LÖSEV’Lİ ÇOCUKLAR YENİ EĞİTİM YILINA COŞKUYLA MERHABA DEDİ
LÖSEV’DEN KOCAELİ VE SAKARYA’DA FARKINDALIK KORTEJİ
GOLDEN HOUR Işığın Altın Zamanında Bir Sanat Yolculuğu.