Sancaktepeli Öğrencilerin, Başkan İsmail Erdem?den istekleri var

Sancaktepe İlçesinde okulların kapanmaya yakın olduğu şu günlerde peş peşe düzenlenen bilim fuarlarında ilginç ve bir o kadarda çarpıcı çalışmalar sergileniyor.

SANCAKTEPE HABER 2.06.2017 20:39:00 174 0
Haberi Sesli Oku
Sancaktepeli Öğrencilerin, Başkan İsmail Erdem?den istekleri var

SANCAKTEPE - Sancaktepe İlçesinde okulların kapanmaya yakın olduğu şu günlerde peş peşe düzenlenen bilim fuarlarında ilginç ve bir o kadarda çarpıcı çalışmalar sergileniyor.

Sancaktepe Şehit Abdullah Tayyip Olçok İmam Hatip Ortaokulu,   düzenlediği bilim fuarında Feyza Aydın adlı öğrenci hazırladığı çalışmada “GALATA  KULESİ  nasıl daha çok ilgi çekebilir?” sorusunun cevaplarını aramış. Öğretmen Cenk Yıldıran’ın gözetiminde hazırlanan projede bir değerlendirilme yapılmış. Sadece turizm açısından değil İstanbul’da yaşayanlarında Galata Kulesini gezip görmek istediklerini dile getiren öğrenciler, bir de başkan İsmail erdem’e bir çağrı yaptılar. Başkan İsmail Erdem’e seslenen öğrenciler “ Galata Kulesini gezmek istiyoruz” dediler.

 Eğitime ve öğrenciye değer veren biri olarak tanınan Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem’in bu çağrıya nasıl yanıt vereceğini bilemeyiz ama öğrencilerin hazırladıkları güzel çalışmaların bir  ödülü gibi de  olabilir.

Öğrenci Feyza Aydın’ın yaptığı çalışmayı gezip göremeyen fakat merak edebilecek Sancaktepelilerin olabileceğini düşünerek aynen yayınlıyoruz.
Sergiyi Gezen Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Şit`e Galata kulesini gidip görmek istiyoruz ama fiyatları pahallı bizimde gidecek ve gezecek imkanımız yok diyen öğrenciler konu ile iglili sıkıntılarını dile getirdiler.

Tevfik Erk / İstanbul 




ÖĞRENCİNİN SERGİLEDİĞİ PROJE ÇALIŞMASI;

PROBLEM : GALATA  KULESİ  nasıl daha çok ilgi çekebilir?
 



 HİPOTEZ 
Ülkemizde yaşanan problemlerden dolayı turizm kötü etkilenmiştir .
Önceki yıllarla karşılaştırabiliriz.
Turizmin ülke ekonomisinde ki etkisi az da olsa düşmüştür.                     

ÖNERİ VE SONUÇLAR
Ülkemizde turistik alanların dünyaya duyurulması için reklam gereklidir. Biz türk halkı olarak ülkemizin reklamını överek, önererek yapmalıyız. Kendimizde gidip görmeli, ülkemizin güzelliklerinin tadını çıkartmalıyız. 
 Günlük hayatın stresinden ve yorgunluğundan kaçmak ve dinlenerek,  yeni yerler görmek, aynı zamanda keyifli vakit geçirmek için gerçekleştirmekte olduğumuz turistik geziler, ziyaret etmekte olduğumuz bölgeler için oldukça büyük bir ekonomik kaynak olmaktadır. Ziyaretlerimiz esnasında yapmakta olduğumuz harcamalar, gittiğimiz bölge insanları için büyük gelir kaynakları olmaktadır. Turizm genel manada ekonomiye büyük katkılarda bulunmakta, eğlence ve dinlenme amacı ile gerçekleştirmekte olduğumuz tüm turistik gezilerde maddi bir harcama yaparak finansal bir hareketlilik oluşmasına imkan vermiş oluruz. 
Ülkemizde turistik olarak adlandırılan bir çok yer vardır. Bölgesel olarak Ege,Akdeniz Bölgeleri yaz turizmi yapar . Kış turizmi ise Bursa-Uludağ, Erzurum-Palandöken, Bolu-Kartalkaya gibi yerlerde meşhurdur.Fakat yurtdışından gelen insanların her zaman en çok merak ettikleri yer İSTANBUL olur. Çünkü İstanbul tarihi bir şehirdir. İstanbul`daki Topkapı Sarayı,Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, Galata Kulesi ... çok güzel ve ilgi çekici yerlerdir.  Galata Kulesi ` de turizme büyük katkı  sağlar. Bugünlerde hakettiği ilgiyi alamıyor fakat  yapılan reklamlarla ve ülke sorunlarının çözülmesiyle hak ettiği ilgiyi görecektir.                       

KONU ARAŞTIRMASI GALATA NERESİDİR?
Galata bölgesi, Romalılar döneminde İstanbul’un 14 mahallesinden 13’üncüsü olarak kayda geçmişti ve kendi içinde mahallelere ayrılıyordu. İlk yerleşim tam olarak hangi tarihte başladı bilinmiyor fakat bunun Romalılardan önce olduğu kesin gibidir.
44.yy’da Büyük Konstantin’in öldüğünde Galata’ya gömülmek istediği yazılır. Muhtemelen o dönemde de önemli bir yerdi burası. 6.yy’da Roma imparatorlarından Jüstinyen Galata’yı düzenledi. 13.yy’da ise burada bir Ceneviz (Cenova) kolonisi kuruldu. Cenevizlilerin yerleşmesiyle beraber Galata, Roma İmparatorluğu’nun denetiminde özerk bir bölge haline geldi. Denizcilikte Cenevizliler kadar iyi olan Venedikliler de buraya geldiler ve buradaki limanlar vasıtasıyla ticaret yaptılar.
1200’lü yıllarda yani Roma’nın zayıfladığı bir çağda Galata’ya gelen Cenevizliler, bölgenin etrafını surlarla çevirdiler. Yine de uyarıları ciddiye alarak surların bir kısmını daha sonra yıktılar ama geri adım da atmadılar ve aynı yerlere bu sefer birbirine çok sık, taştan binalar inşa ettiler. Tarihi bölgenin en yüksek yerine de gözetleme amacıyla, yazımızın ana konusu olan meşhur Galata Kulesi’ni Kulesi’ni inşa ettiler. Onların verdiği isimle, İsa Kulesi’ni…                     

OSMANLI DÖNEMİNDE GALATA KULESİ
Osmanlılar için burası tıpkı Romalılar döneminde olduğu gibi bir dış mahalle oldu. İstanbul’un, kadılıkla yönetilen 4 bölgesinden (Sur içi, Eyüp, Üsküdar ve Galata kadılıkları) birisiydi burası. Yani ayrı bir kadısı vardı. 1453’teki fetihten sonra Cenevizliler, buradaki iskan ve ticaret haklarını korudular. Genç Fatih, İstanbul’un fethinden sonra bölgeyi kendisine teslim eden Cenevizlilerin ve Venediklilerin ne kadar fayda sağlayacaklarını iyi biliyordu.
Yine de Osmanlılar Galata’ya karşı biraz mesafeli oldular. Hem devlet hem halk, 1800’lü yıllara kadar Galata semtini “kendinden” görmedi çok fazla. Nitekim araştırmalara göre 1600’lerde bölge nüfusunun %80’i Hıristiyan idi. Kendi içinde yerleşkelere ayrılan Galata’da; 70 Rum, 18 Müslüman, 3 Frenk, 2 Ermeni ve 1 Yahudi mahallesi vardı.
Önceleri Taksim ve ötesinin incir ağaçlarıyla kaplı bir orman, Sütlüce – Kasımpaşa civarının ise süt veren hayvanlarla dolu bir çiftlik bölgesi olduğu yazılır. Yine de çoğunlukla burası meyhaneleri ve sefirlikleri ile anılan bir bölge oldu. İlerleyen yüzyıllarda ise Pera (Beyoğlu) otelleri ve bankaları ile parladı.
Dünyanın en eski 3.metro hattı da burada yer alır. 14 Ocak 1875’te açılışı yapılan ve Karaköy’den İstiklal’e çıkan tünel hattı 575 metre uzunluğa sahiptir.

GALATA  KULESİ’NİN MİMARİSİ
Galata Kulesi, tahminlere göre ilk olarak 507 yılında Romalılar tarafından yapılmışsa da bugünkü şeklini 1348 yılında Cenevizler vermiştir. Yüksekliği yaklaşık 70 metre, çapı ise aşağı yukarı 10 metredir. Ağırlığının ise 10 bin ton olduğu tahmin edilmektedir.
1.Anastasius tarafından yaptırıldığı tahmin edilen kuleye Cenevizler, büyükçe bir Katolik haçı yerleştirdiler. Osmanlılardan önce İsa Kulesi olarak anılan kulenin tepesindeki haç, Fatih Sultan Mehmet Han tarafından indirtilmiştir.
GALATA KULESİNİN ADI  NERDEN GELDİ 
Tarihiyle ilgili ilk bilgilerin Bizans’ın erken dönemlerine uzandığı Galata’nın adı konusunda, kuruluş yıllarına dek götürülen çeşitli görüşler bulunmaktadır  Bizans’ın ilk yıllarında asıl kentten Haliçle ayrılan bu kısma “Peran an Skais” denildiği, “karşıda” anlamına gelen “Peran” kelimesinin de önceleri Cenevizliler tarafından “Galata”, daha sonradan da Levantenlerce “Beyoğlu” için kullanılır hale geldiği belirtilmektedir.

Ayrıca bir kısım araştırmacılar Galata adının, ilk yerleşme dönemlerinde burada var olduğu bilinen süthaneler nedeniyle Grekçe’de “süt” anlamındaki “Gala”, “Galaktos” kelimesinden  geldiğini düşünür. Evliya Çelebi’nin semt hakkında şu satırları kaleme alması bu düşünceyi doğrular niteliktedir. “Galata zemini bir yeşillik hoş havalı ve verimli bir yer olduğundan bütün sağmal koyunlannı ve sığırlarını bu Galata’da otlatıp sütlerini sağıp krala getirirler idi. Bu verimli yerde lezzetli süt elde edildiğinden Galata dediler. Çünkü Yunan dilinde süte ‘Galata’ derler .
 Başka  bir grup araştırmacı ise bölge topoğrafık yapısı ve Bizans’tan beri bu bölgede yaşayan  İtalyan gruplar nedeniyle, İtalya’da limanlarda gemilerin yükleme-boşaltma yaptıkları eğimli alanlara verilen İtalyanca “calata” kelimesinden kaynaklandığını ileri sürmektedir. Başka bir yaklaşım ise, bu yörede oturan bir Galatialıdan dolayı bölgenin “Galat’ın Mahallesi” (Ton Galatou) adını almış olduğu varsayımıdır.

En Eski Galata Kulesi Efsanesi
Galata Kulesi efsaneleri arasında yer alan belki de en ilginç efsane, en eski olanıdır. Bu efsaneye göre Romalılar şuna inanıyorlarmış: Eğer bir kadın ve erkek, Galata Kulesi’ne ilk kez birlikte çıkarlarsa, onlar mutlaka evlenirler… Ama çiftlerden biri daha önce kuleye çıktıysa (başkasıyla ya da tek başına fark etmez), bu tılsım bozulurmuş.

Galata Kulesi’nin Efsane Aşkı 
Bu efsane ise daha masalımsı bir hikayedir. Buna göre Galata Kulesi ve Kız Kulesi birbirlerine aşıktırlar. Ama aradaki amansız boğaz nedeniyle kavuşmaları da imkansızdır. Günden güne özlemleri daha artmaktadır. Derken günlerden bir gün, Hezarfen Ahmet Çelebi tırmanır kuleye, Avrupa’dan Anadolu yakasına uçmak üzere. Galata Kulesi’nin ısrarlarına dayanmayarak, kulenin yüzyıllardır biriktirdiği mektupları da yanına alarak kanatlanır ve onları Salacak sahiline yaklaşırken Kız Kulesi’ne bırakır. Rüzgarla savrulan mektuplar dalgaların da yardımıyla Kız Kulesi’ne ulaşır. Aşkının karşılıksız olmadığını anlayan Kız Kulesi, mektuplardan sonra daha güzelleşir. Bu sayede Galata Kulesi de sevgisinin tek taraflı olmadığını anlar. İkilinin birbirlerine karşı hissettikleri bu duygular, onların karşılıklı olarak yüzyıllara meydan okumalarını sağlar.

GÖREVLİ  ÖĞRENCİ:FEYZA AYDIN 
ÖĞRETMEN: CENK YILDIRAN

 

Sancaktepe Kaymakamı Karakaya, yapımı devam eden okul inşaatında incelemelerde bulundu

Sancaktepe Osmangazi İlkokulu'nda Görsel Sanatlar Sergisi düzenlendi

Sancaktepe'nin küçük kalpli Geleceğin Yazarları imza günü düzenledi

Sancaktepe'de Epilepsi hastası Buğlem Elif için sosyal dayanışma gecesi düzenlendi

Beşiktaşlı futbolculardan Buğlem Elif için dayanışma

Sancaktepe'de Alper Yeğin'in ekibi belli oluyor! İşte o isimler...

Selçuk Cebir, Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcısı oldu

Sancaktepe'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bir dizi etkinlikle kutlandı

Sancaktepe'de yeni dönemin ilk muhtarlar toplantısı yapıldı

Sancaktepe İlçe Millî Eğitim Müdürü Hale BAĞCE ÖZBAŞ'ın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı yapıldı

AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Turgay Akpınar'dan 'jakuzi' iddialarına tepki! "Vicdansız ve insafsızca..."

Sancaktepe Kaymakamı Karakaya, Polis Teşkilatı'nın 179 . yıl dönümünü kutladı

Sevda Yılmaz’ın Ramazan Bayramı mesajı

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet KARAKAYA’nın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe ilçesinin genç muhtarı Cansu Akdağ yola devam ediyor

HABERLER

  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,34% -0,38
  • EURO

    34,78% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2400,24% -0,91
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22

Sancaktepe Kaymakamı Karakaya, yapımı devam eden okul inşaatında incelemelerde bulundu

Sancaktepe Osmangazi İlkokulu'nda Görsel Sanatlar Sergisi düzenlendi

Sancaktepe'nin küçük kalpli Geleceğin Yazarları imza günü düzenledi

Sancaktepe'de Epilepsi hastası Buğlem Elif için sosyal dayanışma gecesi düzenlendi

Beşiktaşlı futbolculardan Buğlem Elif için dayanışma

Sancaktepe'de Alper Yeğin'in ekibi belli oluyor! İşte o isimler...

Selçuk Cebir, Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcısı oldu

Sancaktepe'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bir dizi etkinlikle kutlandı

Sancaktepe'de yeni dönemin ilk muhtarlar toplantısı yapıldı

Sancaktepe İlçe Millî Eğitim Müdürü Hale BAĞCE ÖZBAŞ'ın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı yapıldı

AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Turgay Akpınar'dan 'jakuzi' iddialarına tepki! "Vicdansız ve insafsızca..."

Sancaktepe Kaymakamı Karakaya, Polis Teşkilatı'nın 179 . yıl dönümünü kutladı

Sevda Yılmaz’ın Ramazan Bayramı mesajı

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet KARAKAYA’nın Ramazan Bayramı Mesajı

  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı
ÖĞRETMENLERDEN SANATÇI GÖZÜYLE DÜNYA’YA BAKIYORUM PROJESİ
Anaokulu öğrencilerinden Annem ve Ben temalı resim sergisi
Sancaktepe'de Sultanlar Ortaokulu mezuniyet töreni düzenledi
Şakir Demir İlkokulu'nun yıl sonu gösterisi büyük ilgi gördü
Şakir Demir İlkokulu'nda özenle hazırlanmış resim sergisi düzenlendi