YEREL BASININ SORUNLARI KILIÇDAROĞLU?NUN GÜNDEMİNDE

Anadolu yakası Gazeteciler Cemiyeti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu?nu makamında ziyaret edip İstanbul yerel basının sorunlarını ve çözüm önerilerini sundu

İSTANBUL 29.03.2016 03:27:00 141 0
Haberi Sesli Oku
YEREL BASININ SORUNLARI KILIÇDAROĞLU?NUN GÜNDEMİNDE
İSTANBUL - Anadolu Yakası Gazetecielr Cemiyeti (AYGAD) CHP Genel Merkezine gerçekleştiriği ziyaret Samimi bir sohbet havasında geçen görüşmede Genel Başkan Kılıçdaroğlu “CHP olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmek için TBMM’ye bir yasa teklifi sunacağız” dedi.

25 Mart Cuma günü CHP Genel Merkezinde yapılan ziyarette CHP Parti Meclis üyesi Hüsnü Süslü, Anadolu yakası Gazeteciler Cemiyet Başkanı Aytekin Yaşar, Başkan yardımcıları Ahmet Işıkdağ, Saki Akyüz, yönetim kurulu üyeleri Ömer Faruk Gerçek ve Nergis Süslü de hazır bulundu.


YEREL BASININ SORUNLARI KILIÇDAROĞLU’NUN GÜNDEMİNDE


Anadolu yakası gazeteciler cemiyeti (AYGAD) CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu makamında ziyaret ederek, İstanbul yerel basını ve çalışanlarının sorunları ile çözüm önerilerinin olduğu dosyayı Genel Başkana iletti. AYGAD Başkanı Aytekin Yaşar, İstanbul yerel basının sorunlarına acil bir çözüm bulunması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi. “ İstanbul yerel basın çalışanları mevcut yasanın belirlediği hiçbir yasal haktan yararlanmadığını, bin bir zorlukla ayakta durmaya çalışan yerel basın mensupları, bölgelerinde olup biteni topluma aktarmakta güçlük çekiyorlar. Mevcut sorunlarımıza yönelik çözüm yollarını bulmak için hazırladığımız raporları başta siyasi partilerimizin Genel Başkanlarına ve hükümet yetkililerine ulaştıracağız. Amacımız yasanın bize tanıdığı haklara sahip olmak ve sağlıklı bir şekilde görevimizi icra etmektir”. dedi.  


TBMM’YE YASA TEKLİFİ SUNACAĞIZ


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Yerel basınının yaşadığı sorunları bildiğini söyleyerek “Güçlü bir yerel basının oluşabilmesi için CHP olarak üzerimize düşeni yapacağımdan kuşkunuz olmasın.  İstanbul yerel basınının özlük haklarından mahrum olduğunu ve çok zor şartlar altında görev yaptığını biliyorum, güçlü bir demokrasi için güçlü bir yerel basın şarttır. Yerel basının özlük haklarına kavuşabilmesi için yasal bir çalışmanın yapılması gerekir. Bir nevi kamu görevi gören yerel basının sağlıklı bir şekilde yayın akışını sağlamak adına CHP olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmek için TBMM’ye bir yasa teklifi sunacağız. Yerel basının dile getirdiği eleştirisel konular, yerel yöneticilerin yararınadır. Fakat bütün olumsuzluklara rağmen yerel basın tarafsızlık ve objektiflik adına önemli bir örnek teşkil ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olarak, her zaman yerel basınımıza duyarlı ve destek olmaya özen gösteriyoruz. Ülkemizin pek çok sorunu var, yerel basının da bu sorun yumağı içerisindeki yerini ve önemini çok iyi biliyorum. Cumhuriyet Halk Partisi olarak sorunları çözmek adına adımlar atıyoruz atmaya da devam edeceğiz” dedi.


IŞIKDAĞ TEŞEKKÜRLERİNİ SUNDU


Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ahmet Işıkdağ, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun ardından söz alarak İstanbul Anadolu Yakasında bulunan gazete sahiplerinin ve çalışanlarının mağduriyetini Ankara’ya taşımak adına misafirperverliğinden dolayı teşekkürlerini sundu. Ardından Işıkdağ gazetecilerin mağduriyetini ve çözümü noktasındaki fikirlerini Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile paylaştı. Sorun ve çözümlerin masaya yatırıldığı görüşme sıcak bir sohbet havasında sona erdi.
AYGAD’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sundukları Yerel Basının Sorunları ve Talepler adlı raporda şunlar yer aldı.


YEREL BASININ MEVCUT SORUNLARI


Gazetecilik özel ve toplumsal önemi olan bir meslektir. Basının işlevini sağlıklı bir biçimde yerine getirebilmesi için günümüz şartlarında pek çok konuda düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bunları sıralayacak olursak, basın kuruluşunun tarafsızlığı, ekonomik bağımsızlığı, şeffaf yönetim anlayışı, yayın grubunun ya da dağıtım kurumunun tekel niteliğinin önlenmesi, basın kuruluşları arasında rekabetin kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi bunlardan bazılarıdır. Bu konuda en az bu sayılanlar kadar önemli ve bu sayılanları tamamlayan diğer bir husus da, basın kuruluşlarında çalışanların hukuki statüleridir. Bununla beraber çalıştıkları kitle iletişim aracılığıyla topluma sağlıklı bilgileri aktarmak için temel verileri sağlayan yerel medya, kaliteli ve saygın bir meslek dalı olabilmesi adına çalışanlarının eğitimli olmaları, yaptıkları işin niteliği açısından yaşamsal bir öneme sahiptir. Bu nedenle yerel medya kuruluşları profesyonel eğitim almış kişileri bünyesinde barındırmalıdır. Yerel medyada çalışanlarının büyük bir bölümü eğitimin en alt basamağı olan ilk ve orta derecededir. Durum böyle olunca donanımsız ve eğitimsiz bir yerel basın ordusu karşımıza çıkmaktadır ki yerel medyanın mevcut durumu göz önüne alındığında kaliteli ve sağlıklı yerel basından söz etmemiz günümüz şartlarında imkansız gibi. İstanbul’da 1000 civarında yerel basın organından söz ediliyor. Ancak sıraladığımız sorunlar sebebiyle bunlardan sadece 300 civarı aktif bir şekilde yayın hayatını devam ettirmektedir. Ülke genelinde yerel basın sorunları bunlarken özellikle İstanbul yerel basınını ele aldığımızda mevcut durum biraz daha zorlaşıyor. Çünkü İstanbul’da yerel basın deyince akla ulusal basın gelmektedir. Yani Hürriyet, Sabah, Star, Cumhuriyet vb gibi.
Metropollerde yerel basın görevini icra eden kuruluş ve kişiler, Anayasa’nın 29. Maddesi B. Süreli ve süresiz yayın hakkı ile koruma altına alınmıştır. Süreli yayınlar devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin veya bunlara bağlı kurumların araç ve imkanlarından eşitlik esasına göre yararlanır. Üzülerek belirtmeliyiz ki İstanbul yerel basını Anayasanın tanımış olduğu bu haktan yararlanamamaktadır. Neredeyse bütün haklardan yoksun bırakılan yerel basın çok çeşitli açılardan olduğu gibi çalışanlarının eğitim düzeyi açısından da yeterli gelişmeyi gösterememiştir. Türkiye`de yerel medya çalışanlarının önemli bir kısmı meslek eğitiminden yoksundur. Köklü bir çözüm için de genel basına verilen imkan ve olanakların yerel medyaya verilmesi ile mümkün olacaktır. 
Bu sorunların yanı sıra bir diğer önemli husus ise sarı basın kartlarının dağıtımındaki karmaşık düzenlemedir. Basın iş Kanunundan bağımsız basın kartları yönetmeliğine göre dağıtımı yapılan kartların gazeteciler dışında da farklı mesleklere mensup kişilere dağıtılmış olması ülkede gerçek gazeteci ve biçimsel gazetecilik kavramlarının doğmasına sebep olmuştur. Bununla beraber Türkiye’de sarı basın kartına sahip olanların sayısı 12 veya 15 bin olarak konuşulmaktadır. Ancak basının tamamını ele aldığımızda çalışanların sayısını 100 bin civarında olduğunu söylemek mümkün. Özellikle yerel basın göz önünde bulundurulduğunda birçok açıdan olduğu gibi sarı basın kartının sağladığı kolaylıklardan da yararlanmakta güçlük çekildiği bir gerçektir. Sarı basın Kartının sunduğu kolaylıklardan yerel basın mensubunun yararlanamıyor oluşu mesleki açıdan eksikliklerin doğmasına da sebebiyet veriyor. 
Basın kartı mağduriyetinin yanı sıra basın ilan kurumuna da değinecek olursak Basın İlân Kurumu, belli bir yapı içerisinde hareket ederek kısır bir döngü oluşturmuş durumda. Oluşturulan kriterler doğrultusunda yerel basının ilanlardan faydalanması mümkün değildi. Ancak bu durum Anadolu yerel basını için geçerli değildir. İstanbul yerel basını Resmi ilan konusunda günlük, haftalık, on beş günlük veya aylık ve periyodik olarak yayın yapan ve en az 3 yılını dolduran gazeteler yararlanmalıdır. 


YEREL BASIN MENSUPLARININ TALEPLERİ


1.    Resmi niteliği olan bir meslek odası
2.    Yerel basının kurumsallaşması için şirketleşmesi ve belli kriterlerin getirilmesi
3.    Eğitimli ve donanımlı personel desteği, (SSK, ve ekonomik destek)
4.    Üniversitelerin İletişim Fakültelerinde eğitimine devam eden öğrencilerin yerel basına teşvik edilmesi veya bu öğrencilerin dışında yerel basın sektöründe hizmet veren kişilerin eşdeğer bir eğitim almalarını sağlamak,
5.    Basın ilan kurumu ilanlarına yönelik yayın ve tiraj kriterlerine yönelik düzenlemeyle mevcut durumda iyileştirme yapılması ve yerel basına ilan verilmesinde kolaylık sağlanması. 
6.    Basın kartı alımlarında aylık, on beş günlük, haftalık ve günlük periyotlarla yayın yapan gazete ve bu gazetelerde çalışan basın mensuplarına dağıtımı,
7.    Ücretsiz ulaşım kolaylığı, 
8.    Yerel Belediyelerin basın bütçelerinde %40 oranında bütçe ayırmaları
9.    Yerel basının güçlenerek topluma bilgi akışını sağlayabilmesi adına yasal ve toplumsal bir düzenleme yapılarak yerel basın ve yayın organlarının ve bu mesleği sürdüren basın mensuplarının mevcut şartlarının iyileştirilmesi taleplerimiz arasındadır.

 

ÇEKMEKÖY'DE BAŞKAN ÇERKEZ, BELEDİYE PERSONELİNİN 1 MAYIS BAYRAMI’NI KUTLADI

22 YIL SONRA “ EVET” DEDİLER, ATILAN İMZA İLE İKİNCİ BAHARLARI BAŞLADI

İMAMOĞLU’NDAN ‘MELEN BARAJI’ VE ‘KANAL İSTANBUL’ ÇIKIŞLARI; MELEN BARAJI’NI DERHAL YAPIN, KANAL İSTANBUL’U KAPIDAN İÇERİ SOKMAYIN

İMAMOĞLU’NDAN BAŞKAN ÇERKEZ’E TEBRİK ZİYARETİ

Çekmeköy’de CHP’li Av. Ayşen Muştu’nun Çabaları Takdirle Karşılandı

Gazeteciler seçim maratonu sonrası yorgunluk attı

MALTEPE’DE NEFES KESEN YARIŞ

İSTİKLAL CADDESİNE BATARYALI TRAMVAY GELİYOR

ÇEKMEKÖY'DE 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ’NE BANDOLU DAVET

YÖRESEL ÜRÜNLER UYGUN FİYATA İBB HALK MARKET’TE

İMAMOĞLU: 5 YIL BOYUNCA, TAM 1.019 TEFTİŞ VE İNCELEMEDEN ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK

Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Çekmeköy Belediyesi'nden 23 Nisan Çocuk Şenliği

ÇOCUKLAR 23 NİSAN’I ATAŞEHİR’DE BÜYÜK NEŞEYLE KUTLAYACAK

“KADIN MUHTARLARIMIZ HEPİMİZE ÖZGÜVEN AŞILADI”

DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ ÇEKMEKÖY’DE COŞKUYLA KUTLANDI

HABERLER

  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,34% -0,38
  • EURO

    34,78% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2400,24% -0,91
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22

Sancaktepe Kaymakamı Karakaya, yapımı devam eden okul inşaatında incelemelerde bulundu

Sancaktepe Osmangazi İlkokulu'nda Görsel Sanatlar Sergisi düzenlendi

Sancaktepe'nin küçük kalpli Geleceğin Yazarları imza günü düzenledi

Sancaktepe'de Epilepsi hastası Buğlem Elif için sosyal dayanışma gecesi düzenlendi

Beşiktaşlı futbolculardan Buğlem Elif için dayanışma

Sancaktepe'de Alper Yeğin'in ekibi belli oluyor! İşte o isimler...

Selçuk Cebir, Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcısı oldu

Sancaktepe'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bir dizi etkinlikle kutlandı

Sancaktepe'de yeni dönemin ilk muhtarlar toplantısı yapıldı

Sancaktepe İlçe Millî Eğitim Müdürü Hale BAĞCE ÖZBAŞ'ın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı yapıldı

AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Turgay Akpınar'dan 'jakuzi' iddialarına tepki! "Vicdansız ve insafsızca..."

Sancaktepe Kaymakamı Karakaya, Polis Teşkilatı'nın 179 . yıl dönümünü kutladı

Sevda Yılmaz’ın Ramazan Bayramı mesajı

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet KARAKAYA’nın Ramazan Bayramı Mesajı

  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı
ÖĞRETMENLERDEN SANATÇI GÖZÜYLE DÜNYA’YA BAKIYORUM PROJESİ
Anaokulu öğrencilerinden Annem ve Ben temalı resim sergisi
Sancaktepe'de Sultanlar Ortaokulu mezuniyet töreni düzenledi
Şakir Demir İlkokulu'nun yıl sonu gösterisi büyük ilgi gördü
Şakir Demir İlkokulu'nda özenle hazırlanmış resim sergisi düzenlendi