`engellilerin oy kullanımı kolaylaştırılmalıdır`

Ferdinaz Koyuncu `Devlet imza attığı BM Engelli Hakları Sözleşmesi`ni kağıt üzerinde değil uygulamaları ile imzalamalıdır ` dedi.

TÜKETİCİ 2.12.2012 16:14:29 387 0
Haberi Sesli Oku
`engellilerin oy kullanımı kolaylaştırılmalıdır`

 

1992 yılında Birleşmiş Miletlerin aldığı kararla ilan edilen ve ülkemizde de kutlanan 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü`ne ait değerlendirme yapan Tüketiciler Birliği Engelli Tüketiciler Komisyonu Başkanı Ferdinaz Koyuncu “Devlet imza attığı BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ni kâğıt üzerinde değil uygulamaları ile imzalamalıdır ” dedi.
Tüketiciler Birliği Engelli Tüketiciler Komisyonu Başkanı Ferdinaz Koyuncu, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
Gerek anayasamızda ve gerekse imzalamış olduğumuz uluslararası sözleşmelerde, engellilerin tüm insan hak ve özgürlüklerinden tam ve eşit yararlanmasını teşvik etmek, korumak ve doğuştan sahip oldukları onur ve saygıyı güçlendirmek esastır. Bu hak ve özgürlüklerin hayata geçirilmesi devletin öncelikli görevleri arasındadır.
Engelliğe dayalı ayrımcılık, engellilerin tüm insan haklarını ve temel özgürlüklerini diğerleriyle eşit şekilde kullanmasını veya bunlardan yararlanmasını sağlamayı engelleyen veya zorlaştıran her türlü ayrımcılığı kapsamaktadır.
Günümüzde dünya nüfusunun %10’unundan fazlasının engelli olduğu tahmin edilmektedir. Aileleriyle birlikte bakıldığında ise dünya nüfusunun yarıya yakınının engellilikten etkilendiği aşikârdır. Benzer oranlar ülkemizde de geçerlidir. Her ne kadar engellilere yönelik olarak son yıllardaki çalışmalar ve pozitif ayrımcılık içeren uygulamalar olumlu olsa da maalesef yeterli değildir. Engelli yurttaşlarımız hâlâ üreten bireyler olarak toplumda yeterince yerini alamamaktadırlar.
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, ülkemizde ortopedik, görme, işitme dil ve konuşma zihinsel engelli olanların yaklaşık %48`inin, süreğen hastalığı olanların ise yaklaşık %64`ünün sosyal güvenliği bulunmamaktadır. Bunun yanında yerel hizmetlerdeki yetersizlikler; engellilere ayrılan kullanım alanlarının yetersizliği, seyahat ve ulaşımdaki sıkıntılar ve evlerinin önünden başlayan kaldırım yol vs gibi engeller, engellilerin toplumla bütünleşmesindeki en baş engellerdir.
 
Ülkemizin de imzaladığı BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin 29. Maddesinde yer alan “Siyasi ve Kamusal Yaşama Katılım”da, taraf ülkelerin, engellilerin siyasi haklarını ve bunlardan yararlanma imkânını güvence altına almaları istenmektedir. Bu çerçevede, engellilerin diğerleriyle eşit bir şekilde seçme ve seçilme hakları dâhil olmak üzere siyasi ve kamusal yaşama etkili ve tam katılımını doğrudan veya serbestçe seçilmiş temsilciler aracılığıyla sağlaması devletimizin görevidir. Bu kapsamda, katılımcı demokrasinin daha verimli olması için engellilerin oy kullanımının kolaylaştırılıp seçme ve seçilme konusundaki iyileştirmelerin yapılması önceliği olmalıdır. Gerekiyorsa ikamet ettikleri yerlerde oy kullanmaları veya oy kullanacakları yerlere ulaşımları devlet tarafından sağlanmalıdır. Bu görevi içerisinde devlet, gereken alt yapıyı hazırlamak zorundadır.
Kamuya yönelik hizmetlerin, ürünlerin ve çevrenin tasarımında engellilere hayatı kolaylaştıran yardımcı faktörlerin göz önüne alınması bir insani zorunluluktur. Gerekli teknolojik imkânları, bilgiye erişim fırsatlarını, destekleyici yardımcı hizmetleri ve tesisleri engelli bireylere sunmak sosyal devlet olmanın gereğidir. Engelli ve engelli ailelerinin iletişim konusunda 3 haneli telefon uygulamasının yaşam hizmetlerine sunulması veya engelliler için ayrılan kullanım alanlarının(asansör, tuvalet...) suiistimaline meydan vermemek için çipli engelli kimlik kartı kullanımı gibi basit uygulamalar engelli bireyi yaşama katmanın birer yoludur. Bu ve buna benzer çalışmalar sağlanmalı, engellilere yönelik eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları hızlandırılmalı, engeli nedeniyle hareket yeteneği sınırlanmış bireylerin sosyal hayat içinde etkinliklerini artıracak faaliyetler çoğaltılmalıdır.
Engelli insanlarımızın yaşadığı sıkıntılar ve çözüm yolları yılda sadece bir gün değil her gün göz önünde bulundurulmalıdır. Engellilere bakış açısının engellere takılmadan değişmesi, engelsiz, barışık ve mutlu insanların oluşturduğu bir toplum oluşumunda itici güç olacaktır.
Ferdinaz KOYUNCU
Tüketiciler Birliği

Kapağı şişen konservelere dikkat

Küçük uygulamalarla ayda 200 TL’ye kadar tasarruf edebilirsiniz

Klimalarınızı ‘korsan servislerden’ korumanın ipuçları

Paketiniz teslim edilmedi: Kaspersky, Türkiye'deki kurye alıcılarını hedefleyen dolandırıcılık girişimleri konusunda uyardı!

İLLUMİNATİ DOLANDICIRILIĞINA DİKKAT!

YAKIT TASARRUFU YAPMANIN 9 KOLAY YOLU

Gıda alışverişi yaparken dikkat!

SAHTE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNDE TEHLİKE BÜYÜYOR

Pratik önlemlerle elektrik faturanızda ayda 746 TL’ye kadar tasarruf edebilirsiniz

Klima alacaklara kritik ipuçları!

Yufkadaki gizli soygun

Şampuan ve duş jellerindeki kimyasal maddeler

Havuz ve deniz kazalarına dikkat!

Çocuğunuz şehla mı şaşı mı?

Tüketici kredisi kullanana şok!

Mahkemeden tüketicileri sevindirecek karar

HABERLER

  • BIST 100

    10293,85%0,26
  • DOLAR

    32,27% 0,09
  • EURO

    34,74% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2405,03% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00

Sancaktepe Kaymakamı Karakaya, yapımı devam eden okul inşaatında incelemelerde bulundu

Sancaktepe Osmangazi İlkokulu'nda Görsel Sanatlar Sergisi düzenlendi

Sancaktepe'nin küçük kalpli Geleceğin Yazarları imza günü düzenledi

Sancaktepe'de Epilepsi hastası Buğlem Elif için sosyal dayanışma gecesi düzenlendi

Beşiktaşlı futbolculardan Buğlem Elif için dayanışma

Sancaktepe'de Alper Yeğin'in ekibi belli oluyor! İşte o isimler...

Selçuk Cebir, Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcısı oldu

Sancaktepe'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bir dizi etkinlikle kutlandı

Sancaktepe'de yeni dönemin ilk muhtarlar toplantısı yapıldı

Sancaktepe İlçe Millî Eğitim Müdürü Hale BAĞCE ÖZBAŞ'ın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı yapıldı

AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Turgay Akpınar'dan 'jakuzi' iddialarına tepki! "Vicdansız ve insafsızca..."

Sancaktepe Kaymakamı Karakaya, Polis Teşkilatı'nın 179 . yıl dönümünü kutladı

Sevda Yılmaz’ın Ramazan Bayramı mesajı

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet KARAKAYA’nın Ramazan Bayramı Mesajı

  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Perşembe 20.8 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Cuma 17.8 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı
ÖĞRETMENLERDEN SANATÇI GÖZÜYLE DÜNYA’YA BAKIYORUM PROJESİ
Anaokulu öğrencilerinden Annem ve Ben temalı resim sergisi
Sancaktepe'de Sultanlar Ortaokulu mezuniyet töreni düzenledi
Şakir Demir İlkokulu'nun yıl sonu gösterisi büyük ilgi gördü
Şakir Demir İlkokulu'nda özenle hazırlanmış resim sergisi düzenlendi